Vasile Cmeciu: 0721.606.224

Plantarea puietilor de lavanda Angustifolia soi Rapido

Pregatirea pamantului pentru plantarea puietilor de lavanda

Terenul pe care ne-am hotarat sa infiintam cultura de lavanda are 1,5 ha si este impartit in 3 parcele situate pe acelasi deal, dar cu expozitii diferite. In primul rand, am administrat gunoi de grajd pe 2 parcele si apoi am arat adanc. Terenul a fost apoi discuit si frezat in primavara 2015, chiar inainte de plantarea puietilor de lavanda.

A treia parcela a fost arata, discuita si frezata in primavara 2015.

Cultura noastra fiind ecologica, nu am administrat nici un fel de ingrasamant chimic.

Lavandei nu ii plac solurile umede si pe care stagneaza apa. Sunt recomandate terenurile in panta (4-5%) si cu expunere vestica. Nu este nevoie de un sol bogat, am observat ca parcela pe care nu am administrat gunoi de grajd puietii de lavanda s-au prins foarte bine, terenul avand si o expozitie foarte buna.

Lavanda poate creste pe soluri sarace si uscate, soluri caracteristice pentru plantele de deal sau muntoase. Rezultatele cele mai bune se obtin atunci cand lavanda se cultiva pe soluri adanci, bogate in calcar, permeabile si cu apa freatica la adancime de cel putin 2-2,5 m.

Solurile foarte nisipoase, solurile grele, lutoase, reci si umede nu sunt indicate pentru cultura lavandei.

Lavanda este o specie iubitoare de lumina. Plantele de lavanda crescute la soare infloresc intotdeuna intr-un procent mai mare, dezvolta tufe mari, cu de peste 3 ori mai multe inflorescente. Lumina conditioneaza formarea cantitatii de masa foliara, precum si asimilarea si producerea uleiului volatil. Pentru a spori cantitatea de lumina se recomanda ca in tara noastra plantatiile de lavanda sa fie amplasate pe terenuri cu expozitie sudica, sud-vestica sau chiar estica.

Plantarea puietilor de lavanda in martie 2015

Pentru 1.5 ha sunt necesari 20 000 de puieti de lavanda Angustifolia soiul Rapido.

Plantarea puietilor de lavanda s-a facut cu o masina de plantat rasaduri, artizanala, tractata de tractor. Distanta lasata intre randurile de puieti de lavanda este de 1, 4 m si intre plante de 0,5 m.

Plantatul mecanic s-a facut la o adancime de 10 cm. Fiind in luna martie, solul avea destula umiditate pentru prinderea puietilor de lavanda, nu a fost necesar sa irigam.

Dupa executarea plantatului mecanic, s-a facut o rectificare manuala : radacinile sau plantele de lavanda care nu au fost bine incorporate in sol, au fost replantate manual.

Pe toata perioada anului 2015, cultura de lavanda fiind ecologica, s-a prasit mecanic intre randuri cu motocultor cu freza actionata de la priza de forta a motocultorului tip GOLDONI. Intre plantele de lavanda, prasitul s-a facut manual, 5 prasile fiind efectuate in 2015. Solul trebuie sa fie pastrat liber de buruieni, este nevoie de mai multe prasile in primii 2 ani ai culturii de lavanda, incepand cu anul 3 tufele de lavanda se impreuneaza, acoperind solul si distrugand buruienile, fara a fi nevoie de prasit.

Puietii de lavanda s-au prins in proportie de 90% si au inflorit chiar in primul an.

Cultura noastra de lavanda Angustifolia soi Rapido a fost inregistrata ca si cultura ecologica si certificata de catre societatea EcoCert Bucuresti SRL, 2015 fiind in primul an de conversie.

Related Posts

Comments (4)

buna ziua,ma intereseaza butasi de lavanda pentru aprox 50 de ari….asigurati daor butasi sau si consultanta?Zona de plantare este loc Camar jud Salaj.Dvs unde aveti culturile pentru a putea face o vizita?

Buna ziua, oferim bineinteles si consultanta, nu doar butasii. Cultura noastra este in satul Ceica, judetul Bihor, sunteti binevenit oricand doriti sa ne vizitati. Ma puteti contacta la 0721.606.224, va ofer cu placere informatiile de care aveti nevoie pentru infiintarea unei noi culturi. Cu stima, Vasile CMECIU.

As dori sa va intreb daca in judetul Tulcea se pot cultiva acesti butasi de Lavanda.Cat costa unul si cati sunt necesari pentru 2000mp de teren.
Va multumesc!

Buna ziua, ma puteti suna la 0721.606.224 sa discutam mai detaliat.

Leave a comment

Optionally add an image (JPEG only)