Vasile Cmeciu: 0721.606.224

Aducerea puietilor de lavanda Angustifolia soi Rapido din Franta

In sfarsit, momentul mult asteptat a sosit : ne-au sunat de la pepiniera din Franta ca sa mergem sa recuperam puietii de lavanda Rapido !

Am ales sa infiintam o cultura de lavanda Lavandula Angustifolia soiul Rapido dupa ce ne-am documentat despre cultura lavandei si diferitele soiuri ce se cultiva in Franta si in Romania. Rapido este unul din cele 2 soiuri (Rapido si Carla) ce au fost create pentru a rezista la bolile ce au decimat culturile de lavanda si lavandin din Provence (Franta) in ultimele decenii (in special « Stolbur – phytoplasme »). Rapido are si o calitate superioara a uleiului esential.

Pentru a preveni riscurile propagarii bolilor, filiera de lavanda din Franta (CRIEPPAM) nu autorizeaza vanzarea de seminte decat pepinieristilor profesionisti, nu se vand seminte din aceste soiuri la particulari. Comenzile de puieti se fac la pepinieristi cu un an inainte, noi le-am comandat in toamna anului 2013 pentru a le avea in toamna anului 2014. Puietii trebuie sa intre in repaus vegtativ ca sa poata fi scosi din pamant, transportati si replantati. Din cauza vremii foarte calde din toamna anului 2014, am asteptat pana la sfarsitul lui noiembrie, cand in sfarsit am fost contactati de pepiniera ca sa mergem sa recuperam puietii. Se vand plantele cu radacinile dezgolite, fara pamant. I-am transportat intr-o camioneta si, pentru a mentine temperatura scazuta ca sa nu iasa din repausul vegetativ, am condus cu geamurile deschise tot drumul din Franta pana in Romania.

Am ajuns cu puietii in stare foarte buna in Romania (Bihor, Ceica) dar din pacate vremea foarte ploioasa nu ne-a permis sa ii plantam direct pe camp. Am asteptat o saptamana udand sistematic cu un pulverizator radacinile puietilor, in speranta ca vremea se va imbunatati. Cum timpul ploios a continuat, am sapat direct in gradina cateva santuri destul de adanci (lavanda are radacini mari) si i-am pus direct in pamant, dupa cum ne-au sfatuit la pepiniera din Franta, pentru a putea pastra puietii in conditii optime pana primavara.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_0689 IMG_0675

IMG_0667

 

IMG_0673IMG_0672

 

IMG_0574

 

IMG_0583IMG_0576

 

IMG_0584

 

IMG_0581

 

IMG_0667

 

IMG_0676

 

IMG_0575

 

IMG_0572

 

IMG_0582

Cand a nins, i-am acoperit cu o folie si am dezapezit ca sa nu preseze plantele. Plantata pe camp, lavanda suporta foarte bine zapada, insa in gradina nu am vrut sa riscam ca sa putrezeasca puietii. Pe timp de soare, i-am descoperit ca sa se usuce umezeala. S-au comportat foarte bine peste iarna, pe o durata de aproape 4 luni, toate plantele au rezistat pana in primavara.

IMG_0573

 

IMG_0578

 

IMG_0580

 

IMG_0579

 

IMG_0668

In martie, imediat ce ne-a permis timpul, i-am plantat direct pe camp.

Related Posts

Leave a comment

Optionally add an image (JPEG only)