Vasile Cmeciu: 0721.606.224

Lavanda sau lavandin ? ce spun francezii …

Lavanda si lavandinul sunt 2 specii diferite si totusi sunt confundate foarte des.

Lavanda adevarata sau Lavandula Angustifolia (Lavande fine, True lavander, Lavandula officinalis, Lavandula vera, Lavandula vulgaris, Lavandula spic) este o specie originala, pe cand lavandinul sau Lavandula x intermedia este un hibrid intre Lavandula Angustifolia si Lavandula Latifolia.

Lavanda fina, Lavandin si Lavanda aspic (sursa : Le Luberon – La lavande)

Lavanda adevarata se poate inmulti atat prin seminte cat si prin butasire, pe cand lavandinul este steril si nu se inmulteste decat prin butasire. Lavanda adevarata o putem deci intalni in natura sau poate fi cultivata, pe cand lavandinul nu creste in natura.

Fiecare samanta de lavanda da nastere unei plante diferite din punct de vedere genetic, ceea ce confera un aspect heterogen culturilor de lavanda, pe cand plantele de lavandin sunt identice din cauza hibridizarii. Culturile infiintate din plante obtinute din seminte au o calitate superioara a uleiului esential pe cand culturile obtinute prin butasire produc un ulei numit « clonal ».

Si altitudinea joaca un rol important in diferentierea dintre cele 2 specii : lavandinul creste la orice altitudine (de la nivelul marii pana la la mai mult de 900 m), lavanda adevarata creste de la aproximativ 350-400 m.

Florile si frunzele sunt diferite la cele 2 specii : lavanda adevarata se recunoaste dupa tija mica (30-40 cm) si spicul mai mic de culoare « lavanda », pe cand tija lavandinului este mai lunga (60 – 80 cm) si spicul sau mai gros, mai ascutit si de culoare violet.

In Franta cele mai cultivate soiuri de lavanda sunt Rapido si Carla (se inmultesc prin seminte si butasire si au o rezistenta ridicata la boli) dar si speciile clonale (se inmultesc doar prin butasire) Maillette, Matherone, C15-50, 77-13 si DIVA ; iar de lavandin sunt Grosso, Abrial si Super.

Lavanda adevarata – Lavandula Angustifolia (sursa : Jardinage ooreka)

Lavandin – Lavandula x intermedia (sursa : Jardinage ooreka)

Diferenta care ni se pare cea mai importanta : calitatea uleiului esential ! Uleiul esential de lavanda adevarata este de calitate superioara, utilizat in aromaterapie, farmacie, parfumerie, este mai fin si cu un parfum mai dulce, si pastreaza toate proprietatile terapeutice, pe cand uleiul de lavandin, mai acru, mai camforat, se utilizeaza doar in industrie (sapunuri, detergenti etc). Randamentul la hectar este mai mare la lavandin (in medie 150 kg ulei) fata de lavanda adevarata (in medie 40 kg) dar in schimb pretul de vanzare este mult mai mare la uleiul obtinut din lavanda adevarata : 80 – 150 euro fata de 15-30 euro pentru uleiul de lavandin. Preturile variaza in fiecare an.

Bibliografie :

[1] BELMONT, Maud – Lavandula angustifolia M., Lavandula latifolia M., Lavandula x intermedia E. : etudes botaniques, chimiques et therapeutiques. Teza de doctoral in farmacie, Universitatea Joseph Fourier din Grenoble, publicata in septembrie 2013.

[2] www.la-drome-provencale.com

Related Posts

Leave a comment

Optionally add an image (JPEG only)