Lavanda de Bihor este o afacere familiala care a inceput in 2013, cand ne-am hotarat sa schimbam modul de a cultiva pamantul pentru a avea o abordare mai respectuoasa, in armonie cu natura dar si mai rentabilita fata de culturile traditionale.
Totul a inceput de la constatarea ca an de an cultivam porumb si la recoltat, daca trageam linie, cheltuisem mai multi bani decat am castigat vanzand porumbul. In acelasi timp, dezvoltarea durabila, agricultura ecologica, adica a lucra pamantul fara sa alteram calitatea culturii cu pesticide si fara a infesta pamantul si apa cu chimicale, este o prioritate pentru noi.
Am inceput sa ne documentam despre culturile pentru care este cerere pe piata si am aflat ca lavanda este foarte ceruta atat pe piata interna cat si externa, este o planta perena care se adapteaza foarte usor, neffind deloc pretentioasa. Lavanda cere o investitie destul de importanta la inceput dar care se amortizeaza foarte repede.
Si fiindca experienta ne-a aratat de atatea ori ca teoria nu are nimic de-a face cu practica, inainte sa ne lansam, am vizitat o pepiniera ecologica in sudul Frantei dar si plantatii de lavanda din Romania. Am recoltat informatii pretioase despre cultivarea lavandei si am intalnit oameni minunati, pasionati de ceea ce fac si care ne-au inspirat si pe noi :
-> Dl Ioan Iakob din Ocna Mures, un cultivator pasionat de agricultura si vizionar care inca din 2009 si-a dat seama ca este mult interesant sa abandoneze culturile tradionale ca orzul sau porumbul si se orienteze spre o cultura mai rentabila : lavanda, cultivata in mod ecologic.
-> Dna Anca Serpar ne-a aratat o adevarata pasiune pentru lavanda, o dorinta de a impartasi vastele ei cunostinte cu toti cei interesati, combinata cu adevarate skilluri de marketing si de atreprenoriat, cat si cu o curiozitate intelectuala pentru tot ce este legat de lavanda, de la cultivarea pana la exploatarea ei, care nu pot decat sa ii garanteze reusita in tot ceea ce face.
-> La dna Gabriela Culda am descoperit curajul de a trece peste toate piedicile care pot aparea in cultivarea lavandei, o creativitate si o originalitate care i-au permis sa propuna noi modalitati de valorificare a lavandei.
De la pepiniera pe care am vizitat-o in Franta am aflat informatii tehnice foarte pretioase despre cultivarea lavandei si problemele cu care s-au confruntat producatorii din Provence in ultimii ani.
Am ales sa cultivam lavanda Lavandula Angustifolia soiul Rapido pentru calitatea deosebita a uleiului esential, rezistenta ridicata la boli si faptul ca se inmulteste atat prin seminte cat si prin butasire. Si pentru a ne asigura ca, cultura noastra o sa fie din material genetic sanatos si produs in mod ecologic, am adus puietii direct de o pepiniera din sudul Frantei, care are certificare corespunzatoare de la filiera de producatori din Franta.
Asa a inceput aventura noastra cu lavanda, va invitam cu drag sa veniti pe la noi sa va delectati cu parfum de lavanda de Provence in Bihor !