Vasile Cmeciu: 0721.606.224

Procesul de insamantare a lavandei

Soiul de lavanda Rapido (Lavandula Angustifolia) infloreste de 2 ori pe an, prima data la sfarsitul lui iunie-inceputul lui iulie si a doua oara in august-septembrie. Cultura noastra de lavanda, infiintata cu puieti adusi de la o pepiniera ecologica din Franta (rata de prindere – 90%), a inflorit din primul an si a ne-a permis sa recoltam in acelasi an mai mult de 1kg de seminte (1g reprezinta aprox. 1000 de seminte de lavanda).

seminte de lavanda Angustifolia soi Rapido

Sunt cunoscute in Franta 2 soiuri de Lavandula Angustifolia care se inmultesc prin seminte : Rapido si Carla, spre deosebire de lavandin (Lavandula Intermedia) care este steril (soiuri Grosso, Super, Abrial).

Reproducerea generativa prin seminte permite obtinerea de plante cu caracteristici genetice unice, ce la confera rezistenta ridicata la boli si o buna productivitate.

Semintele se obtin din florile de lavanda ce s-au copt, prin cernere manuala prin site de diferite dimensiuni. Semintele de lavanda sunt mici, tari si acoperite cu o membrana slab permeabila, fapt pentru care germineaza si rasar intr-o perioada destul de indelungata (aproximativ 45 zile).

seminte de lavanda Angustifolia soi Rapido

Semanatul se poate efectua atat toamna tarziu (octombrie-noiembrie) cat si primavara devreme (februarie- martie), in rasaduri sau in alveole.

Semanatul in rasaduri : straturile de rasaduri au 1 m latime si 10 m lungime, iar intre ele se lasa un spatiu de 35 cm. Pamantul trebuie sa fie foarte bine afinat, semanarea se face in randuri cu o distanta intre ele de 10-15 cm, la o adancime de 0,5 cm si se acopera cu turba (1-1,5 cm). Pamantul se taseaza atat inainte cat si dupa semanare.

rasaduri de lavanda Angustifolia soi Rapido

Semanatul in alveole

alveole cu seminte Angustifolia soi Rapido

Este important ca stratul de pamant in care sunt incorporate semintele de lavanda sa nu fie foarte adanc si sa fie umid, ca sa permita germinatia. Aceasta se produce primavara devreme, cand temperatura se mentine constant intre 12-15 grade.

Cand plantele au 2-3 perechi de frunze se aplica raritul, lasandu-se intre plante 3-5 cm. Se vor taia florile cel putin de 2 ori pentru a obliga planta sa formeze o tufa cat mai aproape de sol (8-10 cm).

Semintele de lavanda Rapido semanate de noi in toamna anului 2015 au germinat inca de la inceputul lunii martie 2016 si vor fi gata de transplantare pentru infiintarea unei noi culturi de lavanda la sfarsitul lui septembrie, inceputul lui octombrie 2016.

puieti de lavanda Angustofolia soi Rapido

puieti de lavanda Angustifolia soi Rapido

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts

Leave a comment

Optionally add an image (JPEG only)