Vasile Cmeciu: 0721.606.224

Influenta albinelor asupra culturii de lavanda

Lavanda este o planta melifera care produce nectar in abundenta si de aceea este foarte vizitata de albine. Lavanda adevarata (Lavandula Angustifolia) are atat nectar cat si polen pe cand lavandinul (Lavandula x Intermedia) are aproape doar nectar, ceea ce va influenta compozitia mierii.

Mierea de lavanda este de culoare deschisa, foarte parfumata, fina si are proprietati dezinfectante. Un hectar de lavanda poate sa dea 100-150 kg de miere.

Cultivatorii romani de lavanda se intreaba daca prezenta albinelor este daunatoare productiei de ulei esential sau dimpotriva este benefica. Noi am gasit in studiile de specialitate publicate in Franta cateva informatii folositoare despre acest subiect. Maud Belmont (Doctor in farmacie, Universitatea de farmacie din Grenoble) si Pauline Grand (Doctor in farmacie, Universitatea de farmacie din Nantes) scriu in teza lor despre lavanda ca recoltarea nectarului lavandei de catre albine permite cresterea randamentului in ulei esential (cu pana la 10%).

Ofilirea corolei provocata de polenizare permite incetarea secretiei nectarifere deci o economie de 250 g de zahar, zahar ce va putea fi utilizat la producerea de ulei esential. Zaharul provine din rezervele de tesut nectarifer si concentratia de nectar scade pe masura ce rezervele se epuizeaza. Incetarea secretiei nectarifere din cauza polenizarii este datorata, la lavanda adevarata (Lavandula Angustifolia), de germinatia polenului si formarea hormonilor in stigmat si stil, hormoni ce determina sfarsitul perioadei de inflorire si a risipei de zahar prin secretia nectarifera.

La lavandin (Lavandula x Intermedia) se constata acelasi fenomen, doar ca nu este provocat de polen, lavandinul neavand aproape deloc. Albinele, pentru a constitui cantitatea de polen ce nu o gasesc la lavandin, adauga o cantitate importanta de nectar sau de miere diluata, precum si alte secretii ce provin din glandele salivare. Aceste secretii determina la lavandin ofilirea florii si incetarea secretiei nectarifere.
Mierea de lavandin este de culoare deschisa, bogata in zaharoza din cauza abundentei nectarului din lavandin si saraca in polen.

Noi am achizionat deja stupi de albine, abia asteptam sa gustam mierea ! Suntem siguri ca va fi delicioasa si va putea fi consumata la orice varsta caci este ecologica !

Stupi la cultura de lavanda Angustifolia

Bibliografie :

[Belmont-2013] Maud BELMONT – Lavandula angustifolia M., Lavandula latifolia M., Lavandula x intermedia E. : Studii botanice, chimice si terapeutice, Teza de doctorat in Farmacie, Universitatea Joseph Fourier din Grenoble, Facultatea de Farmacie, Septembrie 2013.

[Grand-2009] Pauline GRAND – Lavandula angustifolia Mill si uleiul sau esential, Teza de doctorat in Farmacie, Universitatea din Nantes, Facultatea de Farmacie, 2009.

Related Posts

Leave a comment

Optionally add an image (JPEG only)