Vasile Cmeciu: 0721.606.224

Cum obtinem seminte de lavanda din flori ?

Cum tocmai am terminat de procesat noua recolta de flori de lavanda culese in iulie, ne-am hotarat sa va impartasim « secretele » obtinerii semintelor de lavanda din flori. Daca ati lucrat deja cu seminte de lavanda, stiti ca acestea sunt foarte mici: 1 000 de seminte de lavanda cantaresc mai putin de 1g, mai precis 0.873 de grame.

In primul rand, florile au fost lasate sa se usuce foarte bine, apoi au fost culese manual cu mare atentie pentru a nu se scutura semintele.

001. Cules flori de lavanda
002. Cules flori de lavanda
003. Cules flori de lavanda
004. Cules flori de lavanda

Puteti vedea in imaginile de mai jos cum trebuie sa arate florile pentru a putea recupera usor seminte de lavanda: petalele florilor trebuie sa fie cazute complet iar partea ramasa din caliciu trebuie sa aiba extremitatea deschisa.

005. Flori de lavanda
008. Flori de lavanda
007. Flori de lavanda

Dupa ce au fost culese, florile au fost puse la uscat intr-un pod bine aerisit, pe o prelata peste care am pus o folie. Cand se usuca florile, semintele incep sa cada foarte usor iar de multe ori caliciul se sfarama singur. Au stat acolo mai bine de o luna pentru a se usca.

Florile uscate au fost luate cu tot cu prelata si scoase afara la lumina, unde am putut alege mai usor semintele. Asta este partea cea mai dificila si cronofaga din proces. Intr-o prima faza, am mutat floarea de la suprafata pe o alta prelata si am cules numeroasele seminte ce cazusera deja. Apoi florile au fost batute pentru a scutura samanta ramasa.

009. Cernutul semintelor de lavanda
010. Cernutul semintelor de lavanda

Partea care s-a depus la fund, un amestec de seminte de lavanda si resturi uscate din cupa (caliciu) au fost cernute progresiv prin site de mai multe dimensiuni. Prima sita, de cea mai mare dimensiune a permis sa retinem tijele florale si bucati mai mari din calciciu. Pe ea am si apasat florile pentru sfarâma cupele care ramasesera intregi. A doua sita este de dimensiune medie, ea a lasat sa treaca doar seminte si bucatele mici floare. La ultima sita, dimensiunea este foarte mica, ea retine toate semintele de lavanda si a lasat doar pleava sa se scuture. Samanta nu ramâne 100% pura, trebuie deci „suflata” progresiv pentru a elimina cat mai mult cu putinta din pleava.

011. Cernutul semintelor de lavanda
012. Cernutul semintelor de lavanda

Acestea sunt apoi cantarite cu un cantar de mare precizie si conditionate in pliculete de > 100 sau > 1000 de seminte pe care le puteti comanda pe situl nostru.

013.Seminte de lavanda pe cantar
014. Pliculet cu seminte de lavanda

Puteti gasi mai multe detalii despre motivele ce v-ar putea convinge sa luati hotararea de a infiinta o cultura din seminte de lavanda in articolul nostru „Cum infiintam o cultura din seminte de lavanda ?” iar despre insamantare si procedura de a obtine rasaduri de lavanda in articolul nostru „Procesul de insamantare a lavandei” sau in video-ul „Semanarea semintelor de lavanda Angustifolia soiul Rapido„.

Avand in vedere experimentele pe care le-am realizat recent, vom oferi pentru primavara anului 2020 un nou mod de conditionare a semintelor de lavanda, in rulouri, pentru a le permite celor care doresc sa infiinteze o cultura sa o poata face cu un efort minim si rezultate optime. Cuplat cu o semanare pe folie, in pepiniera (distanta intre seminte de 10 cm) sau direct in cultura (distanta intre seminte de 50 de cm), aceasta metoda permite extrem de usor, economic si cu rezultate optime infiintarea unei culturi ecologice.

Puteti vedea mai jos rezultate obtinute de clientii nostri din Ialomita, care au semanat semintele de lavanda achizitionate de la noi în pepiniera direct cu folie.

Butasi din seminte de lavanda - Ialomita 2
Butasi din seminte de lavanda Angustifolia soiul Rapido
Butasi din seminte de lavanda - Ialomita
Butasi din seminte de lavanda Angustifolia soiul Rapido pe folie

Si prin experimentele cu puietii plantati anul acesta pe folie am obtinut rezultate suprinzatoare. Desi in faza initiala investitia pare mai ridicata, folosirea foliei este rentabilizata in mai putin de un an iar dincolo de inlaturarea buruienilor (cei care au culturi bio stiu cat sunt de dificila este intretinerea acestora, fara a vorbi de mana de lucru costisitoare si foarte greu de gasit in ziua de azi) am descoperit ca mai are alte 2 efecte „secundare” benefice:

  • fiind de culoare neagra, folia atrage caldura si o reflecta asupra plantelor de lavanda, ceea ce duce la o dezvoltare mult mai rapida a acestora.
  • in acelasi timp folia limiteaza evaporarea si mentine local un nivel mai ridicat de umidiate, benefic si acesta, mai ales in zilele foarte calde.

Puteti vedea mai jos evolutia unei culturi din Bihor la a carei infiintare am ajutat direct la sfarsitul lunii martie; clientii au decis sa planteze butasii pe folie pentru a reduce efortul intretinerii culturii.

015. Plantarea puietilor de lavanda pe folie
016. Puietii de lavanda dupa 4 luni

Leave a comment

Optionally add an image (JPEG only)